Tarwe

Foto: Erik van Asten

Onze voorouders haalden tijdens hun bomenbestaan hun kostje binnen met vruchten en bladeren. Toen ze daarna op de grond gingen leven en tweebenig waren geworden kwam er al wat dierlijks op het menu.

En dat bleef zo tot ongeveer 30.000 jaar geleden toen mensen in Zuid-Azië en Oost- Afrika ontdekten dat bepaalde grassen voedzame zaden voortbrachten. Ze begonnen die te cultiveren en te veredelen en zo ontstond er tarwe. Op andere plekken in de wereld ontstond zo maïs, gerst en rijst, allemaal grasachtigen. Aanvankelijk wreef men de zaden fijn tussen twee stenen en maakte er een brei van. Die brei werd verhit of geroosterd zo ontstonden koeken die al een beetje op een brood leken.

Het brood zou in de hele wereld het voornaamste voedsel worden en kreeg daardoor in vele culturen een mythische betekenis. Denk aan de hostie in het katholieke geloof waar die als lichaam van Jezus geldt. Het stukwrijven werd opgevolgd door twee ronde platte stenen boven op elkaar waarvan de bovenste door wind- of waterkracht werd rondgedraaid.
In de huidige meelfabriek komt geen steen meer te pas. Daar worden de korrels geplet tussen meestal elektrisch aangedreven stalen walsen en vervolgens worden die geplette korrels tot poeder gewreven tussen geribbelde walsen. Zoals alles tegenwoordig efficiënt en zakelijk gefabriceerd wordt, maar waaraan elk vleugje romantiek ontbreekt.

Niet zo in Leenderstrijp waar de molen van Frans Hagenaar binnenkort in bedrijf komt. Dat zou vorig jaar al gebeuren maar door een windvlaag brak de stilstaande omhoog gerichte wiek af. Een nieuwe balk moest uit boomstam gekapt worden want cirkelzagen en schaafbanken zijn bij Frans taboe. Maar nu is het zover: op zondag 27 augustus gaat de molen aan het Strijperpad voor het eerst meel malen van tarwe en roggezaden.

Een ieder is welkom om dat oeroude ambacht met eigen ogen te komen aanschouwen. Geef Frans, en zijn helper Dre van Overdijk, ook de eer voor zijn schepping waar hij 25 jaar aan werkte en ons daarmee een prachtig cultuurproduct schonk. Frans heeft de rest van het jaar nodig om de stenen te laten inlopen en pas daarna gaat hij meel malen voor klanten.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox