Enkele honderden leden van Bibliotheek Heeze-Leende hebben vorige week van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun oude biebpas in te ruilen voor een nieuw exemplaar.
Enkele honderden leden van Bibliotheek Heeze-Leende hebben vorige week van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun oude biebpas in te ruilen voor een nieuw exemplaar.

Feestelijke heropening bibliotheek

Hoewel de overgang naar de nieuwe bibliotheek nog in volle gang is opende Bibliotheek Heeze-Leende op dinsdag 1 augustus alweer de deuren na een korte sluiting.

HEEZE-LEENDE - De geboorte van de nieuwe bibliotheek in dorpshuis 't Perron werd gevierd met toast met muisjes. Enkele lege rekken en posters met 'werk in uitvoering' geven echter aan dat er de komende maanden nog flink wat werk moet worden verzet door Bibliotheek Dommeldal. Dommeldal heeft de uitvoering van het bibliotheekwerk een half jaar eerder dan verwacht overgenomen van Bibliotheek De Kempen. BDK maakte onlangs bekend op 15 juli te stoppen met haar activiteiten in Heeze-Leende. "Het is goed om dit moment even te markeren. Veel leden vroegen zich namelijk af wat er na 15 juli zou gaan gebeuren", vertelt Aletty Braun, bestuurslid van Stichting Bibliotheek Heeze-Leende.

Waar Bibliotheek Dommeldal normaal gesproken rechtstreeks zaken doet met de gemeenten waarin ze actief is, is er in Heeze-Leende gekozen voor een andere opzet. Daar schuift Dommeldal aan tafel met Stichting Bibltiotheek Heeze-Leende. "Voor ons is dit een pilot", zegt Dommeldal-directeur Luc Pruijn. Hij geeft aan dat het leggen van lokale verbindingen daarbij een belangrijke doelstelling is.

In korte tijd is er al heel wat werk verzet. "Om de boel om te gooien zijn we bijna twee weken dicht geweest", vertelt bibliotheekmedewerker José Sluis. De grootste klus was het 'omkatten' van de boeken. Omdat Dommeldal werkt met een ander computersysteem moesten alle stickers op de boeken worden vervangen. Sluis: "Ook krijgen alle leden een nieuwe pas."

Later dit jaar wordt de inrichting onder handen genomen. Sluis: "In januari willen we alles op orde hebben. Dan vindt ook de officiële opening plaats. Verder zijn we voor Bibliotheek Dommeldal op zoek naar een bestuurslid uit Heeze-Leende."

"Het blijft een continu proces", zegt Braun, "op dit moment wordt er onder meer gewerkt aan een grotere collectie boeken voor volwassen, met meer verdieping. Daarnaast willen we een platform creëren voor debat, ontmoeting en activiteiten. Hiervoor laten we ons adviseren door een raad van advies. In oktober komen we opnieuw bij elkaar voor de jaarplanning van 2018." Ideeën om meer te bieden dan alleen boeken zijn er al volop. "Zo willen we de buitenruimte bij de jeugdafdeling veel meer bij de bibliotheek betrekken", aldus Braun, die verder onder meer ook ruimte ziet voor huiswerkplekken en een intensievere samenwerking met kinderopvangorganisaties.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox