Columns Max Farjon

Handen

Foto: Erik van Asten

Deze keer wil ik het eens hebben over de meest alledaagse attributen die de mens heeft: handen. We staan er niet bij stil, maar handen zijn de meest wonderbaarlijke manipulators in de levende natuur. Onze handen kunnen met een bijl een boomstam kloven maar ook heel delicaat een draad door het oog van een naald steken. Nergens in de natuur vind je een dier die zelfs maar in de buurt komt wat onze handen kunnen presteren.

Nu ga ik u iets vertellen dat nóg wonderbaarlijker is. Aan dat ontzaggelijke vermogen tot manipuleren hebben we te danken dat we mens zijn geworden. Dat begon circa 60 miljoen jaar geleden toen een eekhoornachtige insecteneter koos voor een bestaan in bomen. Hij had nog maar kleine hersenen en weinig manipuleervermogen. Hij ontwikkelde grijporganen aan zijn ledematen zodat hij makkelijker door de kruinen van de bomen kon gaan. Maar die grijporganen, handen dus, bleken zijn bestaan ook makkelijker te maken want zijn hersenen bedachten dat hij er ook bladeren en vruchten, die te ver weg hingen om te happen, er mee kon plukken. Dat was het begin van een ontwikkeling waarbij die handen steeds veelzijdiger manipulaties kon verrichten en daarmee de hersenen in staat stelden die te bedenken. Bedenk wel dat die hersenen niet meer kunnen bedenken dan de handen kunnen uitvoeren.

En daar zit dus het geheim van ons ontstaan. De handen bepaalden hoe slim we werden. De hersenen konden steeds meer moeilijke technieken bedenken omdat de handen die konden uitvoeren. Die hersenen groeiden daardoor in omvang. Zo werden we het slimste dier op aarde, dank zij onze handen. Hierdoor konden we een maatschappij scheppen die alles overtreft wat dieren tot stand hebben gebracht.

U heeft nu kennis gemaakt met een verklaring van ons ontstaan. In de afgelopen jaren heb ik die bedacht. Deze wetenschap wordt nog niet op school onderwezen, maar ik verwacht dat het eens gaat gebeuren. Kijk naar www.zonderhandengeenintelligentie.nl

Foto: Erik van Asten, Leende 2017

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox