Logo deparelvanbrabant.nl


<p>Wytse de Jong, voorzitter van Herenboeren De Groote Heide met een gedeelte van de oogst van afgelopen zaterdag.</p>

Wytse de Jong, voorzitter van Herenboeren De Groote Heide met een gedeelte van de oogst van afgelopen zaterdag.

(Foto: Jurgen van Hoof)

Herenboeren willen verder groeien

Soerendonk - Herenboerderij De Groote Heide in Soerendonk maakte vorig voorjaar ondanks corona een voortvarende start. In het tweede jaar van haar bestaan wil het herenboereninitiatief verder groeien en nog meer een echte boerderij worden.

Roy de Leijer

De eerste gewassen gingen bijna een jaar geleden de grond in bij Kasteeltje Cranendonck. Op dit moment is het akkerland van de coöperatieve boerderij bijna leeg. Afgelopen zaterdag werd de laatste ‘winterse kost’ aan de leden uitgedeeld. De voorbereidingen voor het nieuwe oogstseizoen zijn inmiddels in volle gang. Bestuurslid Marcel Rosbergen: “We hebben nu voor het eerst na de start met een leegte te maken. De komende weken worden er nieuwe gewassen geplant en gezaaid. De verwachting is dat er begin mei weer geoogst kan worden.”

Bij de werkschuur laten Rosbergen en voorzitter Wytse de Jong hun licht schijnen over het kleinschalige boerenbedrijf, dat nog steeds in de opbouwfase verkeert. De Jong: “Wij zijn het afgelopen jaar best succesvol geweest. Er waren weken dat we de groenten bijna niet weggegeten kregen.”

Ondanks het landelijke concept van Herenboeren Nederland is er veel ruimte om zelf te experimenteren. Rosbergen: “Het afgelopen jaar hebben we 50 verschillende gewassen geteeld. Daaronder bijzondere soorten als palmkool en paarse toverbonen, die groen worden tijdens het koken. Als alles lukt hebben we dit jaar een aanbod van 66 soorten groenten.”

Als alles lukt hebben we dit jaar een aanbod van 66 soorten

Wie dat wil kan op bestelling runds- en varkensvlees afnemen. Hiervoor werkt de Herenboerderij samen met lokale veehouders. De productie van eieren is door de vogelgriep stilgevallen. Vanwege de ophokplicht heeft de Herenboerderij alle kippen noodgedwongen weggeven.

Uiteindelijk moet de Herenboerderij zo’n 15 hectare groot worden. De Jong: “Op dit moment hebben we zes hectare in gebruik. In samenspraak met de gemeente Cranendonck willen wij dit jaar uitbreiden naar zo’n acht hectare.” Rosbergen vult aan: “In mei beginnen we met het aanleggen van onze boomgaard. Er worden onder meer appel- en perenbomen geplant. Ook is er ruimte voor mini-kiwi’s en frambozen.”

De coronacrisis heeft zowel negatieve als positieve kanten voor de Herenboerderij. “Doordat veel leden vorig jaar thuis zaten hebben ze kunnen helpen met zaaien en schoffelen. Daardoor is er al enige binding met de Herenboerderij ontstaan. Maar doordat dit alleen in hele kleine clubjes mogelijk was en veel andere activiteiten niet hebben kunnen plaatsvinden, of met veel beperkingen, is het community-gevoel nog lang niet op het niveau waar we naar toe willen.” Maar corona maakt ook creatief, stelt Rosbergen: “Zo worden er online volop recepten uitgewisseld. Zelf hebben we een workshop zuurkool inmaken verzorgd.”

De coöperatie telt bijna 180 leden. De Jong: “We voeden nu 364 monden. Er is nog ruimte voor ongeveer 140 monden meer. Daarmee komen we uit op ruim 200 huishoudens.”

Meer berichten