Logo deparelvanbrabant.nl


<p>Helmi Deelen, docente aan het Nuenens College, mag zich &#39;Docent Duits van het Jaar&#39; noemen.</p>

Helmi Deelen, docente aan het Nuenens College, mag zich 'Docent Duits van het Jaar' noemen.

(Foto: Actiegroep Duits)

Helmi is docente Duits van het jaar

Heeze - Helmi Deelen uit Heeze, docente aan het Nuenens College, mag zich een jaar lang ‘Docent Duits van het Jaar’ noemen. Onlangs won ze de landelijke verkiezing, die de Actiegroep Duits dit jaar voor de vierde keer hield.

Door Roy de Leijer

De Actiegroep Duits selecteerde uit de nominaties twee docenten voor de finale. De publieksstemmen hebben Deelen uiteindelijk tot winnaar van 2021 gemaakt. Met maar een paar stemmen minder eindigde Sandra Lussing van KSG De Breul in Zeist op de tweede plaats.

Beide docenten geven hun lessen Duits met verve, of het nu online of op school is. “De finalisten geven er blijk van dat hun aandacht voor leerlingenmotivatie aanhoudend is. De docenten weten hun leerlingen voor hun vak te begeistern”, aldus Synke Hotje, medewerker Onderwijs bij het Duitsland Instituut Amsterdam en lid van de Actiegroep Duits. “Dit doen zij via aansprekende lesideeën en materialen, zoals Duitse sprookjes en vlogs”, vervolgt Hotje.

Naast dat zij zich een jaar lang ‘Docent Duits van het Jaar’ mag noemen, heeft Deelen een nascholingsweeks bij een Goethe-Institut in Duitsland gewonnen. De Heezerse kijkt uit naar het uitstapje, maar is vooral trots op de waardering voor haar manier van lesgeven én die van haar collega’s Ouke Henstra en Bart Pardoel bij het Nuenens College in Nuenen. “We delen onze opdrachten en ons enthousiasme, bijvoorbeeld via de Facebook-pagina van ons vak. Dat is ook onze grote kracht”, vertelt Deelen.

Het zelf maken van opdrachten vindt Deelen een van de leukste onderdelen van het vak. “Ik houd van eenvoudige, gevarieerde opdrachten en geef leerlingen graag autonomie. Daardoor motiveer ik ze en laat eenieder uitblinken op zijn of haar manier en niveau. Dit geeft mij voldoening en energie en houdt me fris”, zo vervolgt de leraar Duits van het jaar.

Deelen heeft een talenknobbel. Jarenlang gaf ze ook Engels, maar drie jaar geleden stopte de Heezerse daarmee. Behalve docent Duits is ze schoolopleider bij het Nuenens College.

De docenten weten hun leerlingen te begeistern

De liefde voor de Duitse taal kreeg ze met de paplepel ingegoten: ”Dat komt doordat wij vroeger thuis in vakantieperiodes vaak kinderen uit arme Duitse en Oostenrijkse gezinnen te gast hadden.”

Onder meer met filmpjes, vlogs en uitstapjes naar Duitsland maakt ze haar leerlingen bekend met de taal en cultuur van onze oosterburen. “Met alle moderne technieken zijn de mogelijkheden hiervoor tegenwoordig veel groter dan toen ik begon met lesgeven. Toen had je eigenlijk alleen een bandrecorder”, aldus Deelen, die daarnaast het belang van het leren van Duitse woordjes en grammatica onderschrijft.

De Actiegroep Duits, die zich sinds 2011 sterk maakt voor de Duitse taal in Nederland, wil met de verkiezing laten zien hoe aantrekkelijk Duits als vak kan zijn en aandacht besteden aan de inspirerende docenten Duits die het Nederlandse onderwijs rijk is. Op 12 maart vond de online prijsuitreiking plaats.

Meer info: www.machmit.nl

Meer berichten