Logo deparelvanbrabant.nl


<p>Lind M&egrave;rt is al jaren een begrip in Leende.</p>

Lind Mèrt is al jaren een begrip in Leende.

(Foto: )

Witte Nog in het teken van Lind Mèrt

Leende - Ook deze maand worden er in de rubriek Witte Nog… herinneringen uit het Leendse verleden opgehaald. Dit keer staat Lind Mèrt centraal.

Zorgcoöperatie Graag Gedaan

Op halfvastenmaandag is het sinds mensenheugenis Lind Mèrt. Het ‘octrooi’ voor de jaarmarkt werd verleend op 10 september 1681 door Anna Margrita baronesse van Randwijck.

Het ‘octrooi’ voor de jaarmarkt werd verleend in 1681

Zij was de tweede echtgenote van Albert baron Snoeckaert van Schauburg. Baron Snoeckaert was de eerste protestantse Heer van de heerlijkheid Heeze, Leende en Zesgehuchten. Hij kocht de Heerlijkheid in 1659, nadat de vorige Heer in Parijs was overleden.

Folkloristisch gebeuren

Tot aan de Tweede Wereldoorlog had de markt ook als veemarkt nog enige betekenis. Na de oorlog is het meer en meer een folkloristisch gebeuren geworden, waar ideële instellingen als Rode Kruis, hobbyclub, heemkundekring en IVN ook aan meedoen. Jeugdbeweging Jong Nederland houdt de laatste jaren op het marktterrein in het centrum een vlooienmarkt. Van tevoren worden daarvoor bij de Leendenaren overtollige spullen ingezameld.

Brokmop

Al van vóór de Tweede Wereldoorlog stamt de traditie om op Lind Mèrt met een specifiek, traditioneel baksel te komen: de brokmop. Het is een kubusvormig anijsgebak, gemaakt volgens een ‘geheim recept’. Bakker Piet van de Ven schijnt ermee op de proppen te zijn gekomen. Toen Piet ophield met zijn bakkerij heeft hij het recept overgedragen aan collega-bakker Toon van Engelen. Die gaf het later door aan bakker Frans Rooijmans en die vervolgens aan bakker Piet van Weert. Tegenwoordig is Chantal Scheepers-van Weert de ‘bewaarster’ van het grote geheim van Leende.

Wilt u meer lezen en zien over Leende in het verleden, kijk dan op de website van zorgcoöperatie Graag Gedaan: www.zcgraaggedaanleende.nl/activiteiten/witte-nog/.

Heeft u ook herinneringen aan Lind Mèrt, laat het weten via 

wittenogleende@gmail.com.

Witte Nog… is de maandelijkse bijeenkomst op iedere derde zondagochtend van de maand in De Huiskamer in Leende. Aan de hand van oude foto’s en films, onder het genot van koffie en thee met iets lekkers, worden verhalen van vroeger uit Leende verteld door de mensen van Witte nog… en aangevuld door het publiek met als doel deze vast te leggen voor de toekomst. Door het coronavirus kunnen deze bijeenkomsten momenteel nog niet gehouden worden en wordt via de lokale media dit alternatief aangeboden.

Meer berichten