Logo deparelvanbrabant.nl


<p>De broers Johan en Jeroen Valkenburg bij de entree van Zorgvilla Valckenborgh aan de Jan Deckersstraat in het centrum van Heeze.</p>

De broers Johan en Jeroen Valkenburg bij de entree van Zorgvilla Valckenborgh aan de Jan Deckersstraat in het centrum van Heeze.

(Foto: )

‘Het voelt als één grote familie’

Het was een enorme omschakeling en het ging niet zonder slag of stoot toen de broers Johan (38) en Jeroen (32) Valkenburg twee jaar geleden besloten het roer om te gooien. Na de kunsthandel, de organisatie van huwelijksceremonies en evenementen in Galerie des Beaux Arts en restaurant Beaux werken ze nu met veel plezier in de zorg. Ze verbouwden het statige pand aan de Jan Deckersstraat tot een zorgvilla met achttien mooie appartementen voor ouderen met een zorgindicatie. Zorgvilla Valckenborgh biedt een veilige, vertrouwde en comfortabele woonomgeving die gekenmerkt wordt door respect, warmte en betrokkenheid.

Heeze – “Terugkijkend zien we het als ‘geluk na een ongeluk', dit is de beste keuze die we hadden kunnen maken nadat we tegenslag hebben gehad met het organiseren van evenementen op deze locatie”, vindt de oudste broer Johan. Van 2004 tot 2019 runden ze met hun ouders Galerie des Beaux Arts; verkoop van kunst was de hoofdactiviteit. Toen in 2012 bleek dat er veel ruimtes in het grote pand onbenut bleven werd de villa een geliefde huwelijkslocatie en een ideale ambiance voor evenementen met als doel mensen op een laagdrempelige manier met kunst in aanraking te laten komen. Er was veel belangstelling voor de evenementen, vooral in het hoogseizoen van april tot en met oktober en daarmee ook voor het restaurant Beaux. Jeroen: “Toen hier, door onverwachte omstandigheden, een einde aan kwam, bracht dit veel emotie teweeg. We moesten de droom van onze ouders loslaten en ons op andere dingen focussen. Met de verkoop van kunst op locatie en op beurzen op houd je een pand als dit met de grote tuin niet overeind.” Mogelijkheden als hotel met restaurant of zorghotel kwamen voorbij, maar dan moest je al gauw denken aan 50 kamers. Dit bleek niet haalbaar, maar het idee van zorg bleef hangen. Jeroen: “Ik dacht aan mijn grootmoeder die 20 jaar geleden met Parkinson en Alzheimer in een zorghuis uit die tijd verbleef en herinner me beelden van drukte en lange gangen op de afdeling.” Toen de broers een bezoek brachten bij een bestaande zorgvilla was het besluit snel genomen: “We gingen meteen overstag en wisten dat we het verschil konden maken met reguliere zorghuizen.” Johan: “Alles draait om kwaliteit van leven, we willen kleinschalige zorg aanbieden met veel aandacht en tijd voor de bewoners. Dit gun je jezelf maar ook anderen. Wij willen een lach op het gezicht van de mensen brengen en voor ons is familiegevoel is een kernwaarde.”

Alle appartementen zijn op dit moment bezet, de bewoners komen niet alleen uit Heeze maar ook uit Beek en Donk, Helmond, Waalre, Driebergen en zelfs uit Zoetermeer. In de cliëntenraad zitten twee bewoners en vertegenwoordigers van bewoners: “Zij hebben een belangrijke inbreng omdat ze weten wat er speelt”, vinden de broers. “Het voelt als één grote familie, er is betrokkenheid tussen de bewoners en de medewerkers." Een locatiemanager, voormalig hoofdverpleegkundige en tevens beleidsmatig geschoold, is verantwoordelijk voor de medische zorg. Verder is er een zorgmedewerker en een huishoudelijke dienst. Jeroen is verantwoordelijk voor de operationele zaken en Johan voor de financiën. De broers begeleiden de bewoners naar de tandarts, huisarts, het ziekenhuis en de winkels. In de gezellige leefkeuken worden de maaltijden door een chef bereid, bewoners die dat willen mogen helpen met de voorbereiding. Ze vinden het jammer dat er door corona minder mogelijkheden tot gezelligheid zijn. “De bewoners en het bezoek missen het glaasje wijn om vijf uur. Tot nu toe hebben we corona buiten de deur kunnen houden; in een kleinschalige organisatie is dit gemakkelijker dan in een regulier zorghuis omdat we snel actie kunnen ondernemen. Maar we zijn ook wel streng met de coronaregels.”

De omschakeling van de kunsthandel, de huwelijksceremonies, evenementenorganisatie en horeca lijkt groot maar volgens de broers is er één grote overeenkomst: “Ervoor zorgen dat mensen gelukkig zijn. Kunst stroomt nog steeds door onze aderen, dit heeft meerwaarde voor onze bewoners. Naast de gewone activiteiten worden hier lezingen over muziek en kunstgeschiedenis gegeven door deskundigen, worden er schilderworkshops gegegeven en bieden we digitale rondleidingen door musea aan." De bewoners worden omgeven door mooie schilderijen, beelden, antiek en andere kunstvoorwerpen. Ook in de speciaal voor deze doelgroep aangelegde tuin is het fijn zitten en wandelen of zelfs helpen met tuinieren. De zorgvilla is volledig zelfstandig, voldoet aan alle certificeringen en kwaliteitseisen en wordt gecontroleerd door de Nederlandse Zorgautoriteit. “Wij willen letterlijk het beste jongetje van de klas zijn,” zeggen de broers die passie voor hun werk uitstralen. Ze vinden het belangrijk om te praten met de bewoners over hun welbevinden: “Onze deur staat altijd open voor bewoners en medewerkers.”

Aan al deze prachtige voorzieningen hangt natuurlijk een prijskaartje. Een veel gestelde vraag is: “Wat kost het om in Villa Valckenborgh de laatste jaren van je leven door te brengen?" Een eensluidend antwoord op deze vraag is moeilijk te geven omdat dit afhankelijk is van je persoonlijke situatie. Het verschil met reguliere zorgcentra is echter veel kleiner dan de meeste mensen denken. Johan en Jeroen kunnen helder uiteenzetten wat je per maand kwijt bent voor deze zorg op maat in je laatste levensfase.

'Kunst stroomt
nog steeds
door onze aderen'

Fransje Thijssen

Meer berichten