Logo deparelvanbrabant.nl


<p>Youseph Ilo en zijn vrouw Sabah bij de nieuwe banketbakkerij in Heeze.</p>

Youseph Ilo en zijn vrouw Sabah bij de nieuwe banketbakkerij in Heeze.

(Foto: Jurgen van Hoof)

Van baklava tot appeltaart

Heeze - Youseph Ilo uit Leende pakt zijn oude beroep van banketbakker weer op, nadat hij zes jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland vluchtte. In Heeze opende hij zaterdag de deuren van Banket Bakkerij Ilo.

Door Roy de Leijer

Veel mensen maakten zaterdagmiddag van de gelegenheid gebruik om niet alleen van de sfeer, maar ook van Syrische lekkernijen te proeven bij de nieuwe banketbakkerij aan de Jan Deckersstraat in Heeze.

Met zijn patisseriezaak heeft Youseph Ilo (47) een langgekoesterde droom verwezenlijkt. Zes jaar geleden ontvluchtte hij het door een burgeroorlog geteisterde Syrië. Samen met zijn familie runde Ilo, die inmiddels met zijn vrouw en vier kinderen in Leende woont, een grote banketbakkerij in Hasakah, gelegen in het noorden van Syrië.

De afgelopen vier jaar werkte hij bij conferentiehotel Kapellerput in Heeze. Daar leerde Ilo de Nederlandse taal en werkte hij in de keuken. “Mijn specialiteit was het bereiden van desserts”, vertelt hij. Na zijn taalstage kreeg de Syrische statushouder een baan bij het conferentiehotel aangeboden.

Zijn vaste contract zegde hij onlangs op om een eigen onderneming op te starten. Het wordt opnieuw een familiebedrijf, want ook zijn vrouw staat in de winkel. Dat geldt ook voor enkele van hun kinderen.

Mijn specialiteit was het bereiden van desserts

De Leendenaar heeft ruim twintig jaar ervaring als patissier. Daardoor heeft hij er alle vertrouwen in dat de banketbakkerij een succes wordt. Toch was hij vorig week een beetje zenuwachtig voor de opening.

Ilo noemt zichzelf een allround-banketbakker. Hij richt zich niet alleen op Syrische en Arabische zoetigheden en lekkernijen, maar bijvoorbeeld ook op typisch Nederlands gebak en Franse lekkernijen, zoals macarons. Ilo: “We doen veel op bestelling en naar wens van de klant, zoals bruidstaarten, vlaaien en ander ambachtelijk gebak.” Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan verse noten bij het winkeltje aan de Jan Deckersstraat verkrijgbaar. Voor iedereen is er wel wat wils voorhanden, van walnoten tot aan cashew- en pistachenoten.

Banket Bakker Ilo is gevestigd aan de Jan Deckersstraat 19 in Heeze. De winkel is op maandag geopend van 12.00 tot 18.00 uur en van dinsdag tot en met zaterdag telkens van 09.00 tot en met 18.00 uur.

Meer berichten