<p>Collage: Mary Verhagen-van Draanen.</p>

Collage: Mary Verhagen-van Draanen.

(Foto: Gebruiker)

Witte nog...: Vaarwel Huize St. Catharina Leende

Zorgcoöperatie Graag Gedaan

‘Van de zorg merkte de buitenwereld weinig of niets’

In de rubriek Witte nog… staat deze maand Huize St. Catharina in Leende centraal.

LEENDE - Pastoor Smits kon begin 1888 aan zijn parochianen het heuglijke nieuws doen dat de Zusters van Liefde in Tilburg hem de toezegging hadden gedaan om ook in Leende onderwijs en bejaardenzorg ter hand te gaan nemen. Het Liefdesgesticht Huize St.-Catharina, genoemd naar weldoenster Johanna Catharina Kemps, werd een jaar later opgericht en bestond uiteindelijk uit een klooster, een gasthuis voor ouderen, een meisjes- en een bewaarschool en zelfs een boerderij. De leiding in de beginjaren was in handen van zuster Remaica uit Oss.

Van de bejaardenzorg door de ‘eerwaarde zusters’ merkte de buitenwereld weinig of niets. Het speelde zich grotendeels binnenshuis of in de kloostertuin af. Wel op straat zag je, meestal alleenstaande oude mannen die bij de zusters hun oude dag sleten. Sommigen vormden voor de jeugd een dankbaar onderwerp van spot. Mannen als Toetje, Toon Tram en Willemke Verraa groeiden uit tot dorpsfiguren.

In 1946 startten de zusters met het geven van Voortgezet Lager Onderwijs. Rond 1957 laten de zusters een nieuwe Catharina-meisjesschool bouwen aan de Schoolstraat. Een jaar later kondigen zij hun vertrek aan, waardoor vanaf februari 1959 de meisjesschool, de Maria-kleuterschool en het bejaardenhuis onder leiding kwam te staan van leken. Anna van Engelen, Nel Deenen, Cora Borrenbergs en Ans Gijsen gaven na de ‘nonnen-tijd’ achtereenvolgens leiding aan Huize St.-Catharina. Piet Raymakers werd de eerste bovenmeester van de Catharinaschool.

Na de brand in De Ster, in 1961, werden de eigenaren en de pensiongasten van De Ster opgevangen in het naastgelegen bejaardenhuis, waar op dat moment 38 bejaarden wonen. De behuizing is dan al slecht en voldeed niet meer aan de nieuwste eisen voor huisvesting. In 1967 willen Rijk, provincie en gemeente meewerken aan de noodzakelijke nieuwbouw. Op 24 juni 1970 wordt het nieuwe bejaardenhuis aan de Margrietlaan, wat dan met 60 bedden en 12 wooneenheden voor bejaarde echtparen voortaan zorgcentrum wordt genoemd, in gebruik genomen en verhuizen de bewoners van het St.-Catharinagesticht per huifkar in een feestelijke stoet naar hun nieuwe onderkomen.

Meer lezen, kijk dan bij de verhalen 2017-2018 op de website van zorgcoöperatie Graag Gedaan: www.zcgraaggedaanleende.nl/activiteiten/witte-nog.

Heeft u herinneringen aan Huize St.-Catharina, haar bewoners of de mensen die er actief waren, laat het dan weten via wittenogleende@gmail.com.

Witte nog… is de maandelijkse bijeenkomst in De Huiskamer in Leende. Aan de hand van oude foto’s en films worden verhalen van vroeger verteld door de mensen van Witte nog… en aangevuld door het publiek, met als doel deze vast te leggen voor de toekomst. Door het coronavirus kunnen de bijeenkomsten niet gehouden worden en wordt via de lokale media dit alternatief aangeboden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden