<p>Van links naar rechts: Joep de Wildt, Boy Jansen en Freddy van den Elzen tijdens de eerste editie van de Grote Klets Show. (Foto: Jurgen van Hoof)</p>

Van links naar rechts: Joep de Wildt, Boy Jansen en Freddy van den Elzen tijdens de eerste editie van de Grote Klets Show. (Foto: Jurgen van Hoof)

(Foto: Jurgen van Hoof)

Tonpraters zoeken naar alternatieven

Roy de Leijer

‘Voor de timing van grappen heb je een zaal met mensen nodig’

Tonpraters beleven door de coronacrisis onzekere tijden. Doordat bijna alle optreden zijn geschrapt wordt er volop naar alternatieven gezocht. Onder meer door Boy Jansen uit Budel en Berry Knapen uit Heeze.

BUDEL/HEEZE - Boy Jansen, in 2019 winnaar van de Zilveren Narrenkap, hield zondag voor de eerste keer de Grote Klets Show. Samen met steeds twee andere tonpraatcollega’s zorgt de Budelnaar vier weken lang op zondagavond voor een flinke dosis kletspraat. Vanuit een speciaal opgebouwde studio wordt er een spelshow naar de huiskamers gestreamd. Jansen: “De show wordt aangekleed met heel veel humor. Kijkers kunnen vanuit de woonkamer live meespelen met hun telefoon.”

Jansen, de gastheer van dienst, startte deze zomer met een tonpraattour langs horecagelegenheden. Dat deed hij samen met zijn collega’s Rob Scheepers (Helmond) en Freddy van den Elzen (Vorstenbosch), maar door de aangescherpte coronamaatregelen zijn inmiddels alle optredens gecanceld.

Een van de collega-kletsers die binnenkort aanschuift in de studio in Maarheeze is achtvoudig Brabants kampioen tonpraten Berry Knapen. Ook hij zag en ziet veel plannetjes in het water vallen. Omdat veel carnavalsverenigingen hun agenda’s voor de komende maanden hebben leeggemaakt besloot de Heezenaar zelf de rol van organisator op zich te nemen. Maar door alle (dreigende) verscherpingen is dat op dit moment amper mogelijk.

Eerder dit jaar hield hij twee keer het komedie-evenement Berry and Friends in De Plattevonder in Someren-Eind. Een derde editie zit er voorlopig niet in. Dat geldt ook voor Berry’s Brunch en Berry, Bier en Bitterballen. Knapen: “Alle plannen om op te treden zijn voorlopig getackeld door de coronamaatregelen. Ik verwacht niet dat daar dit jaar nog verandering in gaat komen.”

De fulltime tonprater en absurdist hoopt dat het nieuwe jaar meer mogelijkheden te bieden heeft. “Het is afwachten tot er weer wat wordt vrijgegeven.”

Twee weken geleden is Knapen begonnen met het inspreken van persoonlijke videoboodschappen. “Dat doe ik als een van mijn typetjes, bijvoorbeeld voor mensen die jarig zijn, jubilarissen of voor bedrijven die in coronatijd naar iets leuks zoeken. Vaak levert het ook de mensen die een boodschap bestellen veel voorpret op.” Voor het inspreken vraagt hij 25 euro. “De mensen reageren heel enthousiast. Inmiddels heb ik al 65 boodschappen opgenomen.”

Het online streamen van tonpraatacts zien Jansen en Knapen niet zitten. Knapen: “Dan heb je geen interactie met het publiek. Voor de timing van grappen heb je echt een zaal met mensen nodig.” Jansen vult aan: “Ook willen wij voorkomen dat onze grappen via het internet worden gedeeld.”

De volgende aflevering van de Grote Klets Show is te zien op zondag 8 november. Meer info: degrotekletsshow.nl. Voor de boodschappenservice van Berry Knapen kunnen mensen een WhatsApp-bericht sturen naar: 06-28887667.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden