<p>Wijkagent Harry Schilder rekent een &#39;boef &#39;, onderweg naar de opname van een Halloweenfilm, in.</p>

Wijkagent Harry Schilder rekent een 'boef ', onderweg naar de opname van een Halloweenfilm, in.

(Foto: )

Wijkagent Harry Schilder met pensioen

Fransje Thijssen

‘Politiewerk gaat verder dan bekeuren en aftekenen’

“Je gaat dingen afsluiten, stapje voor stapje, het begint langzaam in te dalen dat het over is.” Vrijdag 6 november is de laatste werkdag voor wijkagent Harry Schilder van de gemeente Heeze-Leende. Na 38 jaar politiewerk gaat hij van zijn pensioen genieten als laatste van deze generatie agenten in onze gemeente. ”Door corona zal ik met stille trom vertrekken hoewel dit niet mijn stijl is.” Wel heeft hij afscheid genomen van groepen mensen met wie hij in zijn werk veel te maken had.

Heeze - Als je van afwisseling houdt en graag met mensen omgaat is er geen betere baan te vinden volgens Harry: “Je weet nooit wat de dag gaat brengen.” Zijn staat van dienst is indrukwekkend: Het begon in 1983 op de Rijkspolitieschool in Harlingen, de eenjarige opleiding en vervolgens zes maanden praktijkdienst met een mentor. Daarna werd hij ‘losgelaten’ bij de politiepost in Terheijden, een bureau met tien mensen. “Je moest in het dorp wonen, het was een hele gezellige tijd.” Standplaatsen als Breda, Geertruidenberg en Werkendam volgden tot de laatste 12 jaar in Heeze als wijkagent. Naast zijn reguliere baan werkte hij 25 jaar als motorrijder en 14 jaar als chauffeur bij de Mobiele Eenheid. “Wat werk betreft waren de eerste 12 jaar het leukste, als standplaats vond ik Heeze de fijnste plaats om te werken.” Met zijn grote postuur dwingt Harry respect af: “Ik sta voor eerlijk blijven en gerechtigheid naar de mensen toe, maar ook voor doorpakken.” Zoals bij de jongen, voorheen bekend bij de politie, die zijn leven niet op orde kreeg. Rijbewijs kwijt geraakt en geen uitkering terwijl hij die wel verdiende. Nadat Harry deze zaken voor hem had geregeld hebben ze nooit meer iets gehoord. “Politiewerk gaat verder dan bekeuren en aftekenen”, is de taakopvatting van Harry. De tijden zijn veranderd, toch kunnen jonge agenten veel leren van ervaren collega’s: “Ik neem beginnende agenten ‘s avonds graag mee op straat en laat ze volop meedoen in moeilijke situaties. Achteraf hoor ik dan dat de zaak goed is opgelost.” Harry vindt het jammer dat de functie van wijkagent steeds minder betekent. “Vroeger had elk dorp een eigen postbureau, je woonde in het dorp, iedereen kende je. Nu is er te weinig personeel en wordt er op een andere manier gewerkt.” Terugkijkend zijn hem uit zijn loopbaan veel bijzondere momenten bijgebleven zoals de dreigende dijkdoorbraak in de Bommelerwaard in 1995. “Toen ik met een ME collega aankwam waren er 250.000 mensen geëvacueerd, de omgeving gaf een desolate aanblik. Daar stond je dan, wij waren jong en de verbindingen waren niet zoals ze nu zijn.”

Met de gemeente Heeze-Leende heeft Harry altijd prima kunnen samenwerken. Beleidsadviseur Integrale Veiligheid Marcel Voets: “Harry is erg betrokken bij de gemeente en heeft direct contact met de inwoners. Hij heeft humor en is gemakkelijk in de omgang. Harry is niet van de protocollen maar ‘losjes’, denkt altijd mee om tot een oplossing te komen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden