<p>Het patronaatsgebouw aan de Valkenswaardseweg, de dames van de Boerinnenbond omstreeks 1960 en een carnavalsbal in 1965.</p>

Het patronaatsgebouw aan de Valkenswaardseweg, de dames van de Boerinnenbond omstreeks 1960 en een carnavalsbal in 1965.

(Foto: Gebruiker)

Witte nog… Vaarwel Patronaat

‘Het patronaat was er voor én door de Leendse bevolking’

ZG Graag Gedaan

Deze maand wordt gemeenschapshuis De Meent afgebroken en wordt in het centrum van Leende de nieuwe multifunctionele accommodatie De Schammert geopend.

LEENDE - Ruim 85 jaar geleden, op 1 november 1935, werd het patronaat aan de Valkenswaardseweg geopend, wat in opdracht van het kerkbestuur was gebouwd. Tot 1980 - toen De Meent in gebruik werd genomen - vonden hier veel verenigingen onderdak en was dit, achter kerk en pastorie gelegen, markante gebouw mét podium een thuis voor de Leendse gemeenschap. Het Wit-Gele Kruis hield er haar spreekuur, maar na de Tweede Wereldoorlog deed het gebouw ook tijdelijk dienst als gemeentehuis, was het dependance van de kleuterschool en zelfs gymlokaal.

De patronaatscommissie, bestaande uit personen als Thomas van Alphen, Harrie van den Broek en Sjef van Lieshout, met de hulp van de vele vrijwilligers had er de handen vol aan om alles op rolletjes te laten lopen én de elektriciteitsvoorziening aan de praat te houden. Want ook voor onder meer de vele bals van de carnavalsvereniging, de fanfare, toneelvereniging KNAL, de gidsen, het parochieel mannenkoor, de boerenbond, de boerinnenbond, de jonge boerenstand, de judoclub, tafeltennisclub en de schaakclub was het patronaat gastheer. En dan waren er nog de dansavonden met orkesten als De Returns en The Red Stars, tentoonstellingen, de dansschool, jeugdsoos Ploebotzki en hypnoseavonden.

Mede dankzij het patronaat werd er een goede basis gelegd voor het sociale leven van de Leendenaren. Het patronaat was er voor én door de Leendse bevolking!

Wilt u meer lezen en zien over het patronaat, kijk dan bij de verhalen 2017-2018 op de website van zorgcoöperatie Graag Gedaan: https://www.zcgraaggedaanleende.nl/activiteiten/witte-nog/

Heeft u herinneringen aan het patronaat, de activiteiten die er plaatsvonden of de mensen die er actief waren, laat het ons weten via WittenogLeende@gmail.com.

Witte nog...

Witte nog… is de maandelijkse bijeenkomst op iedere derde zondagochtend van de maand in De Huiskamer in Leende. Aan de hand van oude foto’s en films, onder het genot van koffie en thee met iets lekkers, worden verhalen van vroeger uit ons dorp verteld door de mensen van Witte nog… en aangevuld door het publiek met als doel deze vast te leggen voor de toekomst. Door het coronavirus kunnen deze gezellige bijeenkomsten momenteel nog niet gehouden worden en wordt via de lokale media dit alternatief aangeboden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden