<p>Door verreweg de meeste traditionele intochten is dit jaar een streep gezet.</p>

Door verreweg de meeste traditionele intochten is dit jaar een streep gezet.

(Foto: )

Sinterklaascomités in de weer met alternatief programma

De intocht van Sinterklaas verloopt dit jaar anders dan anders. Om alles op een coronaveilige manier te laten plaatsvinden zoeken ook de intochtorganisaties in Heeze-Leende naar alternatieve activiteiten.

Door Roy de Leijer

HEEZE-LEENDE - Door verreweg de meeste traditionele intochten van Sinterklaas is de afgelopen weken al een streep gezet. Ondertussen wordt er door de Sinterklaascomités gebroed op activiteiten die in deze onzekere coronatijd wel door kunnen gaan. Ook in Heeze-Leende is dat het geval.

In Heeze moet er door het lokale Sint Nicolaas Comité nog een aantal knopen worden doorgehakt. “Het streven was om een intocht te houden, maar de regels worden steeds strenger. We zijn nog aan het kijken of en hoe we een alternatief kunnen bieden”, laat Dennis Keuten van Sint Nicolaas Comité in Heeze weten. Vast staat in ieder geval dat de kindermiddag niet doorgaat.

In Leende gooit de Contactcommissie het dit jaar over een andere boeg. “Belangrijk voor ons is daarbij dat we willen laten zien dat wij er ook in coronatijd zijn”, vertelt Hessel Molenkamp van de Contactcommissie. De commissie pakt dit jaar uit met een zelfgemaakte Sinterklaasfilm, die op zondag 22 november wordt uitgezonden. De manier waarop dit gebeurt is nog niet bekend. Aansluitend maakt Sinterklaas, die daarbij wordt vergezeld door een beperkt aantal Pieten, een rondgang door de wijken van Leende en Leenderstrijp. Doordat dit gebeurt met een sjees kan de corona-afstand worden gewaarborgd. Onderweg worden er snoepzakjes aan de kinderen uitgedeeld. “Wij denken dat we op deze manier een veilig alternatief voor de intocht kunnen houden. We blijven echter afhankelijk van de op dat moment geldende regels”, aldus Molenkamp.

Ook in Sterksel ligt er een plan klaar. “Het was voor ons al een hele tijd duidelijk dat de vertrouwde intocht niet door zou gaan, maar we hebben een leuk alternatief bedacht”, zegt Wim van Laarhoven van het Sint Nicolaas Comité in Sterksel. Over de nieuwe opzet wil hij nog niet veel kwijt. Van Laarhoven: “Dat moet nog even een geheim blijven.” Wel laat hij zich ontvallen dat er ook in Sterksel naar online-oplossingen wordt gezocht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden