<p>Ton van Dijk en Willam Pompen in de nieuwe &#39;Pompen-kamer&#39;. (Foto: Jurgen van Hoof)</p>

Ton van Dijk en Willam Pompen in de nieuwe 'Pompen-kamer'. (Foto: Jurgen van Hoof)

(Foto: Jurgen van Hoof)

'Pompen-archief' naar Leenderstrijp

Roy de Leijer

‘Alles wat met ‘Lind’ te maken had knipte hij uit’

Het krantenknipsel- en foto-archief van de in 2010 overleden Leendenaar Wim Pompen is onlangs verhuisd naar Leenderstrijp. Daar is de omvangrijke verzameling ondergebracht bij de nieuwe beheerder: Ton van Dijk.

LEENDE - Het ‘kantoortje’ van Wim Pompen in de Broekerstraat was voor veel Leendenaren een begrip. De ruimte bood onderdak aan het archief met krantenknipsels en foto’s, die Pompen jarenlang verzamelde en maakte. Zijn hulp werd daarom regelmatig gevraagd voor boeken en exposities.

De eerste knipsels dateren uit het begin van de jaren zeventig. “Alles wat met ‘Lind’ te maken had knipte hij uit. Later is hij ook gaan fotograferen”, vertelt zoon William Pompen, “bij ieder evenement in het dorp was hij met zijn camera te vinden. Bijzonder is dat hij op latere leeftijd nog is overgeschakeld op het digitale gebeuren.”

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe locatie voor de nalatenschap van zijn vader kwam William bij Ton en Heidi van Dijk in Leenderstrijp terecht. William: “Een paar maanden geleden klonk het verlossend woord. Zij hadden nog een kamertje vrij.”

“We hebben de ‘goede kamer’ omgedoopt in Pompen-kamer”, zegt de kersverse beheerder Ton van Dijk. Hij vindt het belangrijk dat het archief bij elkaar blijft en beschikbaar is voor de Leendse gemeenschap. Van Dijk: “In alle boeken die de laatste twintig tot dertig jaar over Leende zijn verschenen kom je de naam Wim Pompen tegen.” Met zijn foto’s leverde hij onder meer een grote bijdrage aan het in 2007 verschenen boek ‘Lind in Beeld’. Van Dijk: “Ook de krantenknipsels zijn interessant. Je bladert als het ware door de geschiedenis van Leende.”

Het ontbreekt alleen aan een goede catalogus. Daar ligt nog een flinke uitdaging, aldus Van Dijk: “Wim wist precies waar alle foto’s waren opgeborgen en wie er op stonden. Helaas staan bij veel foto’s geen gegevens. En de groep mensen die er over kan vertellen wordt helaas steeds kleiner.”

Witte Nog…?

Van het Pompen-archief wordt ook dankbaar gebruik gemaakt door de vrijwilligers van het project ‘Witte Nog…?’. Onder deze noemer is door de gelijknamige werkgroep in 2015 in De Huiskamer van zorgcoöperatie Graag Gedaan in Leende begonnen met het ophalen van herinneringen aan vroeger.

De laatste reguliere bijeenkomst vond plaats in februari. “Door de coronacrisis zijn we op zoek gegaan naar nieuwe manieren om onze dorpsverhalen wereldkundig te maken, één daarvan is een rubriek in De Parel”, zegt werkgroeplid Cintha Bax.

De werkgroep verzamelt verhalen en foto’s van vroeger. Door de verhalen op te schrijven willen de vrijwilligers ze vastleggen en voor altijd bewaren. Bax: “We zijn daarbij vooral op zoek naar persoonlijke verhalen en herinneringen en niet zozeer naar de feiten.”

Vanaf volgende week verschijnen de verhalen van ‘Witte Nog...?’ maandelijks in dit weekblad.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden