Logo deparelvanbrabant.nl


<p>Petra van den Heuvel en FFYP-medewerker Alhagie Saho. (foto: archief Jurgen van Hoof)</p>

Petra van den Heuvel en FFYP-medewerker Alhagie Saho. (foto: archief Jurgen van Hoof)

(Foto: Jurgen van Hoof)

Chocoladeletters voor zakken rijst

Roy de Leijer

‘De situatie in Afrika is erg schrijnend’

Behalve de strijd tegen het coronavirus hebben veel mensen in Afrika ook nog eens te maken met andere problemen, zoals een gebrek aan voedsel. Zo ook in Gambia. Met de verkoop van chocoladeletters wil de stichting Future for Young People (FFYP) hulp bieden.

- Future for Young People is vanaf 2006 actief in Gambia. De stichting organiseert in het West-Afrikaanse land educatieve, sportieve en culturele projecten voor kinderen en jongeren.

Mede-oprichtster Petra van den Heuvel uit Sterksel is één van de drijvende krachten achter de stichting. In normale tijden woont ze een gedeelte van het jaar in het West-Afrikaanse land. Van den Heuvel: “In februari ben ik voor het laatst in Gambia geweest. Ik was net terug in Nederland toen de coronapandemie uitbrak.”

In veel Afrikaanse landen komt het virus bovenop andere grote problemen zoals honger. Van den Heuvel: “De situatie in Afrika is erg schrijnend in verband met alle coronamaatregelen. Oxfam Novib heeft in een bericht van 9 juli bekend gemaakt dat er door de gevolgen van het coronavirus naar schatting tegen het eind van 2020 tot maar liefst 12.000 mensen per dag sterven door honger.”

Future for Young People is betrokken bij verschillende projecten in de plaatsen Jahawour, Tanji en Jakaba. Hieronder vallen onder meer een school, zorgboerderij en een cultureel centrum. Maar verreweg de meeste aandacht gaat op dit moment uit naar het bieden van voedselhulp. Van den Heuvel: “Veel mensen lijden honger omdat ze geen werk meer hebben. Sinds maart zijn de grenzen gesloten. Dat heeft grote gevolgen voor de toerismesector, waarvan Gambia voor een groot gedeelte afhankelijk is. En een sociaal vangnet zoals hier is er daar niet. Ook de scholen zijn gesloten. Dat betekent dat veel kinderen en jongeren al maandenlang geen les hebben gehad. Digitaal onderwijs wordt er namelijk niet gegeven.”

Onlangs deelde een lokale coördinator van FFYP rijst uit aan ouders van kinderen met een beperking. Van den Heuvel: “Ondanks dat de wegen onbegaanbaar zijn vanwege het regenseizoen kwamen daar ook heel veel andere mensen op af.”

Om extra voedselhulp te kunnen bieden houdt de stichting deze maand een Sinterklaasactie, waarbij chocoladeletters van Tony’s Chocolonely worden verkocht. “Met de opbrengst willen we zakken rijst kopen voor arme families. Rijst is het hoofdvoedsel. Hiervan worden verschillende gerechten gemaakt. Met een zak van 50 kilo kan een gezin gemiddeld een maand vooruit.”

De letters kunnen worden besteld bij de Spar-dorpswinkel aan de Pastoor Thijssenlaan 1 in Sterksel (tel. 040-2260875) en bij Inez Martens, St. Nicasiusstraat 14 (040-2120391 of 06-40352532). De actie loopt tot zaterdag 31 oktober. De letters kosten 4 euro per stuk en kunnen vanaf 15 oktober worden afgehaald bij de bestelpunten. Meer info: Petra van den Heuvel, tel. 06-42794428, www.futureforyoungpeople.nl

Nieuwsoverzicht