Even geen klokkengelui in Leende

Veel inwoners van Leende hebben het waarschijnlijk al gemerkt. Het is stil in de de toren van de Sint-Petrus' Bandenkerk. Het anders zou vertrouwde klokkengelui klinkt even niet. Dit vanwege werkzaamheden aan de klokkenstoel en -vloer.

LEENDE - De klokken zijn op woensdag 30 september buiten bedrijf gesteld en blijven zeker tien dagen stil. Bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel is die dag begonnen met het restaureren van de klokkenstoel en -vloer. Hierop rusten de vier kerkklokken, waaronder het zogeheten angelusklokje, dat dagelijks om 7.30 uur, 12.00 uur en 18.00 uur van zich laat horen.

De ingreep is nodig om te voorkomen dat de eikenhouten constructie het op termijn begeeft. Onlangs werd ontdekt dat het houtwerk ten prooi is gevallen aan de bonte knaagkever. Samen met onder meer boktor vormt dit insect een grote plaaggeest voor veel kerktorens. "We komen de bonte knaagkever vaker tegen. Het is een eeuwige strijd", zegt aannemer Gerdy Verhoeven van bouwbedrijf Van de Ven. Hij geeft aan dat de kevers verraderlijk snel kunnen huishouden. Vooral de houten klokkenvloer is daardoor toe aan een opknapbeurt. Onder meer de moer- en dwarsbalken zijn aangetast.

Pastoor Wim van Meijl laat weten dat het waarschijnlijk pas de eerste keer is dat de eikenhoutenconstructie onder handen wordt genomen. Van Meijl: "Vermoedelijk is ze geplaatst na de brand in 1699." Het eeuwenoude houtwerk hoeft niet te worden vervangen. Wel worden de rotte plekken en andere aangetaste delen van de klokkenvloer en -stoel opgevuld met epoxy. De constructie blijft daardoor voldoende sterk om de vele duizenden kilo's aan gewicht te kunnen dragen.

Verhoeven: "Daarbij is het belangrijk dat het hout kan blijven bewegen, anders ontstaat er schade." Voordat de klokkenstoel kan worden gerestaureerd wordt ze opgetild met stempels. Verhoeven: "We zijn vorige week begonnen met het opstempelen van de klokkenstoel, zodat die los komt te staan van de klokkenvloer."

De middeleeuwse kerktoren van Leende torent al sinds 1474 hoog uit boven het dorp. In de wijde omgeving is de spits, 'De Lindse Blaos', te zien. In 1699 werd de torenspits door brand verwoest. Pas in 1714 werd er begonnen met de herbouw. In 2000 vond de laatste grote restauratie aan de kerktoren plaats.

Middeleeuwse toren

'Het is belangrijk dat het hout kan blijven bewegen'

Roy de Leijer

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden