Het pleintje bij het nostalgische kruidenierswinkeltje Coöp Sint Jan was zaterdag het decor van Burendag in Leenderstrijp. (Foto: Jurgen van Hoof)
Het pleintje bij het nostalgische kruidenierswinkeltje Coöp Sint Jan was zaterdag het decor van Burendag in Leenderstrijp. (Foto: Jurgen van Hoof) (Foto: Jurgen van Hoof)

Burendag-tour in Heeze-Leende

Roy de Leijer

‘Er zitten meer mensen alleen achter de voordeur’

Burendag stond ook afgelopen zaterdag in het teken van elkaar ontmoeten en iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Maar de dag verliep anders dan anders. Vanwege alle beperkende coronamaatregelen gingen veel lokale initiatieven niet door of werden er alternatieve varianten gehouden. Zo vond er in Heeze-Leende een coronaveilige Burendag-tour plaats.

HEEZE-LEENDE - Het pleintje bij het nostalgische kruidenierswinkeltje Coöp Sint Jan was zaterdag het decor van Burendag in Leenderstrijp. Het was een van de zes locaties in de gemeente Heeze-Leende die door het Steunpunt Mantelzorg, de Vrijwilligerscentrale Heeze-Leende en Yvonne Cuijten, sociaal makelaar in Sterksel en Heeze, werden aangedaan tijdens hun Burendag-tour. Zij vroegen hiermee onder meer aandacht voor eenzaamheid in het algemeen én in coronatijd. Sociaal makelaar Yvonne Cuijten: “Burendag wordt gehouden in de aanloop van de Week tegen Eenzaamheid, die van 1 tot en met 8 oktober wordt gehouden.” Ook daar staan het elkaar ontmoeten en het leggen van verbindingen centraal.

Elkaar ontmoeten kon zaterdag onder het genot van een kopje koffie of thee. Het belang hiervan is de afgelopen maanden tijdens de coronacrisis nog eens duidelijk naar voren gekomen, aldus Cuijten: “Doordat veel mensen aan huis gekluisterd waren en zijn is het aantal mensen dat zich eenzaam voelt het afgelopen half jaar flink toegenomen.”

“Het was altijd al een lastig thema, maar na de corona-uitbraak zitten er meer mensen alleen achter de voordeur”, weet Björn Roos van het Steunpunt Mantelzorg. Waar eenzaamheid veelal een verborgen probleem is, is er nu ook een grote groep mensen waarvan wel bekend is dat ze behoefte hebben aan een praatje en een luisterend oor. Cuijten: “Daarbij gaat het niet alleen om ouderen, maar ook jongeren. Het gaat om mensen die bij niemand hun verhaal kwijt kunnen.” Dat komt onder meer doordat veel activiteiten voor ouderen zijn afgelast, maar ook omdat vrijwilligers wegblijven omdat ze bang zijn iemand te besmetten.”

Ook in Leenderstrijp zijn er minder mogelijkheden voor de oudere inwoners om elkaar in coronatijd te ontmoeten. Zo is het eetpunt D’n Herd van Streejp nog altijd gesloten. “Om elkaar ook in deze tijd te ontmoeten hebben we eerder deze maand, geheel volgens de RIVM-richtlijnen, een koffie-uurtje gehouden bij De Hospes. Dat was heel geslaagd”, zegt dorpsondersteuner Truus Joppen.

Johan Wijnen, voorzitter van buurtschap Leenderstrijp, was een van de ‘buren’ die zaterdagochtend - op afstand - aanschoof in het herfstzonnetje. Wijnen: “Normaal gesproken staat er tijdens Burendag een grote tent op het plein en schuiven we met ruim honderd mensen aan het ontbijt. Aansluitend is er altijd een groot feest, dat dit jaar helaas niet kan doorgaan.”

Burendag wordt ieder jaar op de vierde zaterdag in september gevierd en is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden