<p>Deelnemers aan de kwart marathon. (Foto: Jurgen van Hoof)</p>

Deelnemers aan de kwart marathon. (Foto: Jurgen van Hoof)

(Foto: Jurgen van Hoof)

'Lang spannend of het door kon gaan'

Roy de Leijer

Het coronavirus heeft een streep gezet door veel hardloopwedstrijden in de regio, maar niet door de Halve en kwart marathon van Cranendonck. Het evenement trok zondag ondanks het warme weer veel extra deelnemers.

SOERENDONK - “Het was lang spannend of de Halve en kwart marathon van Cranendonck doorgang kon vinden”, vertelt Twan Winters van Loopgroep Cranendonck. De loopgroep startte in juni met de voorbereidingen voor de dertiende editie van het evenement. Dit gebeurde in nauw overleg met de gemeente Cranendonck, die in augustus officieel groen licht gaf.

Om het evenement coronaproof te kunnen organiseren werden er veel extra maatregelen genomen. Om wachtenrijen te voorkomen werden de startnummers en tijdregistratiechips van tevoren per post verstuurd naar de deelnemers. Daarnaast werden er de nodige voorzieningen getroffen, zoals spatschermen. Verder werden er mondkapjes en handschoenen aan vrijwilligers verstrekt. Douche- en horecafaciliteiten ontbraken, net als de prijsuitreiking.

Voor de start van de wedstrijden moesten de deelnemers 1,5 meter afstand van elkaar houden. Om deze afstand te markeren waren er stippen op het wegdek aangebracht.

Er werd gelopen volgens het netto tijd-principe. Winters: “Dat wil zeggen dat de tijd pas begint te lopen als de loper de startlijn is gepasseerd.”

Doordat veel hardloopevenementen geen doorgang kunnen vinden vanwege het coronavirus, was de Halve en kwart marathon van Cranenodonck in trek bij hardlopers uit binnen- en buitenland. “We hebben dit jaar 450 deelnemers, terwijl we er normaalgesproken ruim 300 hebben”, zegt Winters.

In de natuurrijke omgeving van Soerendonk en Gastel konden zij deelnemen aan vier afstanden: de halve en de kwart marathon, de vijfkilometer- en scholierenwedstrijd en een wedstrijd over tien Engelse mijlen (16,1 kilometer).

Atletiek Club Arendonk was in Soerendonk en Gastel vertegenwoordig door drie lopers en hun coach Roger Embrichts. “Het is alweer maanden geleden dat onze leden een wedstrijd hebben kunnen lopen. Een aantal van onze lopers heeft hier al vaker gelopen. Ze zijn blij dat ze weer eens aan een wedstrijd kunnen deelnemen. Bovendien is het een prachtige omgeving”, aldus Embrichts.

Ook Kirsten van Duren van de Eindhovens loopgroep Blixemsnel was blij dat het hardloopevenement door kon gaan. “Het is leuk om weer bekende gezichten te zien”, zegt de Eindhovense.

Voor EHBO-vereniging Cranendonck was het de eerste keer na de coronauitbraak dat er werd uitgerukt voor een groot evenement. “Wij vinden het fijn dat we weer aan de slag kunnen. Vandaag zijn we extra waakzaam in verband met de warmte. Vooral mensen die wat minder fanatiek hebben getraind ondervinden daar hinder van”, vertelt Anneloes Duisters, die even later een natte doek in de nek van een van de deelnemers legt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden