<p>Prins Hans dun Twidde, prins van Leende 2020, blijft ook dit jaar nog in functie. Foto: Maria Bax</p>

Prins Hans dun Twidde, prins van Leende 2020, blijft ook dit jaar nog in functie. Foto: Maria Bax

(Foto: Maria BAX)

Geen prinsenbals in Sterksel en Leende

Er worden het komende carnavalsseizoen geen nieuwe carnavalshoogheden aangesteld in Sterksel en Leende. Dat hebben De Ossedrijvers en De Lindse Blaos gezamenlijk afgesproken met de carnavalsverenigingen in de gemeente Cranendonck.

LEENDE/STERKSEL - Ieder jaar komen vertegenwoordigers van De Ossedrijvers, De Lindse Blaos, De Muuzevangers (Maarheeze), De Toeters (Budel-Schoot), Buulder Buk (Budel), De Pintewippers (Gastel), De Roesdonkers (Soerendonk) en De Heiknuuters (Budel-Dorplein) na de zomervakantie samen om te vergaderen over het naderende carnavalsseizoen. Eerder dan gepland werd er dit jaar vanwege de coronacrisis in juni al een vergadering gehouden. Toen is er gesproken over de mogelijkheden en onmogelijkheden in het nieuwe seizoen, maar knopen werden er niet doorgehakt. Besloten werd om dit op 7 september te doen.

Vorig week zijn de acht verenigingen unaniem tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk is om onder de huidige omstandigheden een volwaardig carnaval te bieden aan nieuwe prinsen(-paren). Carnaval is een feest van gezelligheid, polonaises, mooie optochten en vele andere tradities. De verenigingen verwachten dat het heel moeilijk, zo niet onmogelijk is om dit alles op 1,5 meter afstand te organiseren. De acht verenigingen hebben daarom unaniem besloten dat er in de 8 dorpskernen geen opvolgers komen voor de huidige prinsen(paren).

Voor wat betreft de jeugdige prinsenparen en het verdere verloop van de carnavalsactiviteiten zullen alle verenigingen met hun eigen achterban verder in overleg gaan. Iedere vereniging gaat zelf kijken wat er, met inachtneming van de RIVM-richtlijnen, mogelijk is. Hierbij staat de veiligheid van iedereen voorop.

Het besluit om de prinsenbals te annuleren valt de verenigingen zwaar. "Het is ieder jaar een van de hoogtepunten van het carnaval", zegt Jan-Willem Reiling, voorzitter en oud-prins van carnavalsvereniging De Lindse Blaos uit Leende. Door alle coronamaatregelen blijft er heel weinig over voor een prins om optimaal te kunnen genieten van het carnavalsfeest. Reiling: "Zo valt onder meer het ziekenbezoek weg. Dat is iets waar iedere prins naar uitkijkt."

De Lindse Blaos benut de komende periode om te kijken naar wat er wel mogelijk in coronatijd. "Nu de kogel door de kerk is wat betreft het prinsenbal gaan we met de verschillende commissies van de vereniging rond de tafel zitten. Net als Kerstmis en Pasen gaat immers ook carnaval altijd door. We weten alleen dat het anders wordt dan anders. Wij zeggen op dit moment, behalve tegen het prinsenbal, op voorhand nergens 'nee' tegen." Wel verwacht Reiling dat het zeer lastig wordt om activiteiten te houden. Als voorbeeld noemt hij de grote optocht. "Het is in ieder geval goed dat iedere vereniging hierin zijn eigen afwegingen maakt. Ieder dorp heeft namelijk zijn eigen tradities op carnavalsgebied.

Roy de Leijer

'Het is een van de hoogtepunten van het carnaval'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden