<p>Echtpaar Riek en Jan van Winkel wonen nog steeds met veel plezier in hun huis met grote tuin.</p>

Echtpaar Riek en Jan van Winkel wonen nog steeds met veel plezier in hun huis met grote tuin.

(Foto: )

Het oudste echtpaar van Sterksel

Fransje Thijssen 

Als je omringd wordt door de liefdevolle zorg van kinderen en kleinkinderen, aandacht hebt voor elkaars welzijn, lichamelijk gezond en helder van geest bent is het fijn om een hoge leeftijd te bereiken. Riek en Jan van Winkel uit Sterksel hopen binnenkort, met een leeftijdsverschil van twaalf dagen, beiden 90 jaar te worden. Zij mogen zich terecht het oudste echtpaar van Sterksel noemen.

Sterksel - “De manier waarop wij elkaar hebben leren kennen lijkt een Brabants streekverhaal,” glundert Jan. Elke dag fietste hij voor zijn werk van Budel naar Philips in Eindhoven. Vanuit Leende fietste Riek dagelijks naar De Gruyter in Eindhoven. Op zekere dag werd de terugweg versperd door een wielerronde en zagen ze elkaar voor het eerst. “Samen fietsten we richting Leende” om vervolgens zes jaar lang heen en weer naar Eindhoven te fietsen. In 1966 zijn Riek en Jan in Sterksel neergestreken en inmiddels 63 jaar getrouwd. Ze bouwden het mooie huis waarin ze nog steeds met plezier wonen. Jan: “Wij wilden ‘Sterkselnaar met de Sterkselnaren’ worden en stelden ons bewust open voor de mensen in het dorp.” Hun inzet voor de gemeenschap was groot; Riet was 20 jaar actief voor de bibliotheek in het dorpshuis en Eetpunt Sterksel. Zij zorgde voor hun twee kinderen en coördineerde de bouw van het huis. Jan, die een drukke baan had als logistiek manager bij Philips en veel reisde, was lid van het kerkbestuur en de kerkhoforganisatie, was bestuursvoorzitter van Dorpshuis Valentijn en zat in het bestuur van de muziekschool. Tegen het einde van zijn werkzame leven had hij genoeg energie om met veel passie een lespraktijk op te bouwen als saxofoonleraar. Als muzikant in hart en nieren verdiende hij zijn sporen bij de Koninklijke Fanfare Philharmonie in Leende waar hij nu erelid is: “Ik speel nog steeds om op niveau te blijven.” Riek heeft altijd gesport en is lid van een gymclubje. Sociale contacten vindt ze belangrijk maar helaas vallen er steeds meer leeftijdgenoten, familieleden en vrienden weg. Jan mist vooral zijn overleden vriend en dagelijkse gesprekspartner na een vriendschap van 50 jaar. Er waren veel onderwerpen om over te praten. Nog steeds is hij geïnteresseerd in geschiedenis, politiek, religie, cultuur, heemkunde en genealogie.

Het echtpaar heeft de oorlog mee gemaakt en voor- en tegenslag gekend. “Je zult mij niet horen mopperen, ik heb een fijn leven gehad” vindt Riek. Jan brengt graag nuances aan in zijn terugblik: “Ik was minder goed in voetballen of hardlopen maar muziek gaf mij veel voldoening. Mijn instrument ging zelfs mee op mijn reizen. Ik had plezier in mijn werk maar het vroeg ook veel van mijzelf gedurende de laatste jaren. Om afstand te nemen liep ik vaak door de bossen.” Wijs geworden na een levenservaring van 90 jaar heeft Jan nog een tip voor de jongeren onder ons: “Als je een cultureel getint talent of liefhebberij hebt, doe het dan goed of doe het niet, met gepruts kom je nergens.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden