Directeur Francis Tan in de kapel. Deze is bewaard gebleven en maakt nu onderdeel uit van de woonwijk Kloostervelden in Sterksel.
Directeur Francis Tan in de kapel. Deze is bewaard gebleven en maakt nu onderdeel uit van de woonwijk Kloostervelden in Sterksel. (Foto: Helmy van Dooren )

Kempenhaeghe deelt zorg en kennis

Door Helmy van Dooren

‘Cliënten met epilepsie een goed leven bezorgen’

Ook na zijn vertrek hoopt Francis Tan dat het Centrum voor Epilepsiewoonzorg (CEW) Kempenhaeghe zorg én kennis blijft delen. Tan, woonachtig in Deurne, neemt 1 oktober na 22 jaar afscheid als directeur in Sterksel.

STERKSEL - Francis Tan geeft aan dat Kempenhaeghe een leidend centrum in de wereld is dat veel kennis genereert over moeilijke epilepsie. In de loop der jaren kwam daar ook veel expertise over slaapstoornissen en neurologische leerstoornissen bij. Zo begon de eerste somnoloog (=slaapgeneeskundige) in Nederland, op Kempenhaeghe.

De bijna gepensioneerde directeur vindt het belangrijk kennis en zorg te ‘exporteren’. “Er zijn nu ook al mensen die elders wonen, maar van ons een zorgpakket afnemen. Met onze kennis kunnen wij dan ook de huisartsen van die personen ondersteunen.”

Naast het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek om expertise op te bouwen, noemt Francis Tan als ‘wapenfeit’ dat het CEW onder zijn leiding van ziekte- naar welzijnsmodel is gegroeid. “Zo staat niet langer de ziekte en de medische behandeling centraal, maar het welzijn. Het is vooral belangrijk dat je een cliënt een goed leven probeert te bezorgen.”

“Epilepsie doordrenkt je leven. Het heeft veel sociale consequenties. Ook al krijg je maar één aanval per jaar, dan mag je niet autorijden, fietsen of zwemmen. Het is ook heel gênant om een aanval op straat te krijgen. Je bent buiten bewustzijn, daarna zie je vreemde gezichten en misschien heb je je plas wel laten lopen.”

“Uit onderzoek blijkt dat we veel meer individualistische maatregelen moeten durven nemen, die we elke paar maanden evalueren en eventueel herzien. Daarbij moeten we cliënten zélf meer laten bepalen. Stel dat iemand hier graag zelfstandig wil wandelen van de woning naar de dagbesteding, dan kunnen we kijken of hij in plaats van over de stoep over het gras kan lopen. Mocht je dan vallen, dan val je minder hard. Dat soort zaken gaat enorm over de kwaliteit van leven. Krijg je een gebroken hart omdat je niet in bomen mag klimmen of loop je kans op een gebroken been, omdat je een keer uit een boom valt?”

Op Kempenhaeghe krijgen zo’n 300 mensen zorg, waarvan er 176 ook wonen. De woonpaviljoens zijn in de loop der jaren herbouwd. Ook de buitenhuizen in Heeze, Leende, Someren en Asten zijn of worden vernieuwd.

Oud-bestuurder Ike Bomer was de motor achter het idee van de omgekeerde integratie waarbij het instellingsterrein is omgevormd naar de huidige woonwijk Kloostervelden. Naast de 176 bewoners met epilepsie die al in deze Sterkelse wijk wonen, kunnen ook burgers hier een huis kopen. Het monumentale kloostergebouw en de kapel - waarmee de zorg voor epileptische patiënten in 1925 onder de naam Providentia begon - zijn behouden.

Voor de 120.000 mensen (waarvan 30.000 met een verstandelijke beperking) in Nederland die lijden aan epilepsie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden