<p>Maarten van de Velden van vriendenkring De Rijten met de Lego-wisselbeker. (Foto: Jurgen van Hoof)</p>

Maarten van de Velden van vriendenkring De Rijten met de Lego-wisselbeker. (Foto: Jurgen van Hoof)

(Foto: Jurgen van Hoof)

De Rijten wint Legoparade

Roy de Leijer

‘Miniatuurwagens getoond aan klein publiek’

Vriendenkring De Rijten heeft zondag de Lego-versie van de Brabantsedag gewonnen. De bouwwedstrijd werd gehouden door Stichting Vrienden Wagenbouwers als alternatief voor de theaterparade die die middag door het dorp zou trekken.

HEEZE - In garages en huiskamers in Heeze is de voorbije weken naar hartenlust ‘gelegoot’. Alle zestien wagenbouwersgroepen kregen 15.000 bouwblokjes om een creatie na te bouwen die ze eerder al eens hebben gemaakt voor het rijdende theaterspektakel.

Voor vriendenkring De Rijten was dat ‘De Wonderlijke Speeldoos’ uit 1994. Bouwerij Skôn eindigde op de tweede plaats en vriendenkring Snoeyen werd derde.

Voor de wagenbouwers was het een vreemde laatste zondag van augustus. Waar ze hun creaties normaal gesproken tonen aan duizenden Brabantsedagfans, werden de miniatuurwagens afgelopen zondag tentoongesteld aan een klein publiek.

In dorpshuis ’t Perron werden de prachtige en kleurrijke bouwsels beoordeeld door een jury, met in de gelederen voorzitter Frans Bakermans (oud-voorzitter Stichting Brabantsedag), burgemeester Paul Verhoeven, commissaris van de Koning Wim van de Donk, CDA-Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) en zijn zoon Guus en seksuoloog en psycholoog Eveline Stallaart (oud-inwoner van Heeze die onder meer bekend is vanwege haar televisiewerk bij RTL4). Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, was ook uitgenodigd voor de jury, maar hij zegde af.

Tijdens een van zijn laatste publieke optredens als commissaris overhandigde Van Donk de Lego-wisselbeker aan Maarten van de Velden van vriendenkring De Rijten.

Brabantsedagfans komen de komende weken alsnog aan hun trekken. De bouwwerken zijn de gehele maand september te zien in uitgelichte etalages van winkels in het centrum van Heeze. “De live-stream is zondag ruim vierduizend keer bekeken. Daarmee zijn we dik tevreden”, zegt Thijs Verleg van Stichting Vrienden Wagenbouwers.

De stichting heeft in samenwerking met de lokale horeca een LeGLOW-wandeling uitgezet langs de etalages. Bij Tapperij de Zwaan en café Thuys liggen vanaf 1 september gratis routekaarten. De kaarten dienen ook als stembiljet voor de publieksjury. De biljetten kunnen de gehele maand worden ingeleverd bij een van de bovenstaande horecazaken. De publieksprijs wordt begin oktober bekend gemaakt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden