Logo deparelvanbrabant.nl


Foto:

Ook in Brabant mondkapjes gebruiken!

  Aangeboden door Medipreventie

Je vraagt je vast wel eens af of het nou echt nodig is om een mondkapje te dragen? Als we de cijfers en de feiten moeten geloven en jij het virus tegen wilt gaan, is het wel degelijk zinvol om op drukke plekken een mondkapje te dragen. Het gebruiken van mondkapjes helpt om de verspreiding van virussen en bacteriën tegen te gaan.

Een mondkapje beschermt vooral anderen tegen virussen en bacteriën. In openbare ruimtes en in het openbaar vervoer is er in de praktijk vaak niet de mogelijkheid om voldoende afstand te houden. Dit geldt vooral voor drukke plekken in grote steden, maar ook in het openbaar vervoer of in het vliegtuig is het moeilijk om 1,5 meter afstand te houden. Mondkapjes zijn in het openbaar vervoer verplicht vanaf 13 jaar een ouder. In het vliegtuig moet je zelfs vanaf 6 jaar al een mondkapje op. Ga je op vakantie naar het buitenland? Kijk dan voor je weg gaat naar de maatregelen van het desbetreffende land. 

Mondkapjes kopen kan ik twee varianten. Je kunt kiezen voor een wegwerp mondkapje of voor een wasbaar mondkapje. Wasbare mondkapjes zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, patroontjes en printjes. Zelfs voor kinderen zijn ze al verkrijgbaar. Wil je het verspreiden van ziektekiemen en virussen tegengaan? Let er dan wel op dat je een goede en professionele kwaliteit mondkapjes aanschaft. Goede mondkapjes zorgen ervoor dat je niet via de mond en neus virusdeeltjes verspreidt door te praten, lachen, niezen of kuchen. 

Het is belangrijk om op te letten bij het gebruiken van een mondmasker dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht, zodat het virus niet via je mond of neus naar buiten glipt. Controleer daarom bij het opzetten of er geen lucht langs de mond of de neus gaat. Goede mondkapjes worden gekenmerkt door een betere pasvorm waardoor het mondmasker zo goed mogelijk aan het gezicht aansluit. Als je zelf een mondkapje maakt of een mondkapje van een slechte kwaliteit aanschaft, is er de kans dat je moeilijk door dit mondmasker kunt ademen. Daarnaast werkt het een stuk minder effectief. Het is daarom ook zeer aan te raden om te kiezen voor professionele mondkapjes waar je goed door kunt ademen en die comfortabel dragen.

Als je een mondkapje draagt, is het belangrijk dat je deze bij het opzetten en afdoen alleen vastpakt bij de elastiekjes. Kies je voor een wegwerp mondmasker? Gooi het mondkapje na gebruik gelijk in een afvalbak. Heb je een wasbaar mondkapje gekocht? Zorg er dan voor dat je het kapje elke keer na gebruik wast. Was na elke keer dat je je mondkapje op en af zet je handen met water en zeep of desinfecteer je handen met professionele handdesinfectie.

Ga je op vakantie, dagje weg of met het openbaar vervoer? Zorg er altijd voor dat je genoeg mondkapjes bij je hebt!

Nieuwsoverzicht